Moldova va restabili parteneriatul cu Rusia

International

La începutul săptămânii, preşedintele pro-rus al Moldovei, Igor Dodon, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-au întâlnit la Soci - celebra staţiune pe coasta rusă a Mării Negre, în marja Consiliului şefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi a Consiliului economic eurasiatic.

A fost „o întâlnire foarte bună, un dialog prietenesc în care s-a discutat despre toate problemele existente” şi s-au identificat „noi arii de colaborare”. Oricum, „în ciuda provocărilor şi obstacolelor create de coaliţia parlamentară şi de guvernul de la Chişinău, relaţiile dintre Moldova şi Rusia vor fi dezvoltate şi îmbunătăţite”. „Vom restabili integral cooperarea strategică şi parteneriatul”, a fost concluzia finală, exprimată de Igor Dodon, la finalul întâlnirii CSI.

La rândul său, preşedintele Putin a explicat că decizia Rusiei de a liberaliza politicile legate de imigranţii moldoveni şi de a redeschide piaţa Federaţiei pentru anumite produse moldoveneşti, de o importanţă deosebită pentru economia Moldovei, a fost luată pentru a sprijini eforturile preşedintelui Dodon de a normaliza relaţiile moldo-ruse. Putin a ţinut să sublinieze că aceste măsuri „nu au fost luate pentru a facilita, ci pentru a sprijini eforturile pe care le faceţi pentru normalizarea relaţiilor dintre Rusia şi Moldova”. Putin şi-a mai exprimat speranţa că „lumea va aprecia şi sprijini acele forţe care vor să îmbunătăţească şi să construiască relaţiile Rusiei cu Moldova”, reiese din relatări ale agenţiei Interfax.

Pe de altă parte, Igor Dodon a salutat faptul că Rusia a reacţionat „cu reţinere” la ceea ce el a calificat drept „provocările” guvernului de la Chişinău la adresa Federaţiei Ruse. Mai mult, el a declarat că în ultimele luni „au fost tentative, din ţară şi din afară” de a provoca o confruntare între conducerile celor două ţări.

 

Măsuri pentru Transnistria

 

Transnistria a fost un alt subiect abordat de către cei doi şefi de stat. Moscova va face tot posibilul pentru soluţionarea diferendului transnistrean. „Vom face tot ce este necesar pentru soluţionarea conflictului transnistrean, vom garanta cu siguranţă acele înţelegeri care pot şi trebuie să apară în cele din urmă pentru a rezolva această problemă o dată pentru totdeauna în interesul tuturor persoanelor care trăiesc acolo”, a afirmat Putin, conform Agerpres.

La rândul său, Dodon şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Rusia - „din partea poporului moldovenesc din partea stângă şi dreapta a Nistrului” pentru poziţia acesteia în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean. Igor Dodon a spus că după alegerile parlamentare care vor avea loc anul viitor în Moldova se va reveni la reglementarea politică a conflictului din Transnistria. „Sunt sigur că va exista un parlament pro-moldovenesc la Chişinău care se va orienta spre rezolvarea acestei probleme foarte importante”, a adăugat el.

În acest context, ministrul de Externe adjunct rus, Grigori Karasin, într-un interviu acordat agenţiei de presă RIA Novosti, a declarat că Rusia este pregătită să evacueze muniţiile stocate în depozitele din Transnistria, dar aceasta este posibil doar când se va ajunge la o reglementare a diferendului transnistrean, iar până acolo e cale lungă. Karasin a spus că îndeplinind angajamentele asumate de bună voie, Federaţia Rusă a început în 2001 evacuarea muniţiilor rămase în depozitele din Transnistria după prăbuşirea URSS. „În total, au fost expediate mai mult de 40 de garnituri de tren, care au evacuat aproximativ jumătate din patrimoniul militar şi muniţiile din aceste depozite. Partea rămasă este estimată la 21.000 de tone”, a indicat Karasin.

 

Igor Dodon susţine federalizarea ţării

 

Federaţia Rusă, ca mediator al conflictului, a propus un plan de soluţionare a diferendului transnistrean în 2003, Atunci, fostul viceprim-ministru rus, Dmitri Kozak, pregătise un plan de soluţionare definitivă a conflictului dintre Moldova şi regimul separatist din Transnistria prin constituirea unui stat moldovenesc federal asimetric. Acesta prevedea staţionarea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova pentru încă 20 de ani (până în 2023), dar planul a fost respins în final de către Chişinău.

La ora actuală, preşedintele pro-rus Igor Dodon este exponentul acestei idei federaliste pe care Moscova mizează să o pună în aplicare după alegerile parlamentare din 2018. Kremlinul speră ca Partidul Socialist (pro-rus) să câştige alegerile şi să formeze majoritatea în parlament.

 

 
 
Vizualizari: 791. |   Noteaza articolul :
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Comentarii

Monitorul de Botosani nu este responsabila juridic pentru continutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra va revine in exclusivitate.

 • 1. de Constantin:
  Se rezolva si problema TRANSNISTREANA daca MOLDOVA va accepta masurile impuse de rusi , vedem in 2018 . Oricum cu UE in MOLDOVA mai hopa , ni s-a dus fisia de siguranta .
  2017-10-12, 18:06:39

Pentru a putea posta comentarii pe marginea subiectului trebuie sa fii autentificat!

Autentificare:
Am uitat parola
Inregistrare
Tine-ma minte
Poza Zilei: De când cu măririle astea de salarii s-au introdus şi cărucioare mai rezistente la cumpărături.